Tuesday, December 23, 2014

MANISNYA CINTA :)

Manisnya Cinta....
Assalammualaikum semua. Holla! Tak perlu ditanya, alhamdulillah Fatin sihat2 belaka. Heee :) Today, Fatin excited sgt nk share dgn korang semua about Manisnya Cinta. Sudah sedia mklum semua dh tau Manisnya Cinta ini merupakan sebuah novel hasil karya Anis Ayuni. Sebenarnya novel ini dh lama tapi baru sekarang Fatin tahu novel ni sgt2 BEST! Yes, of course, within 2 days Fatin dh habis membaca novel ni dan lps tu Fatin teringin sgt nk tgk filemnya. Tapi, sampai sekarang, Fatin tak berkesempatan lagi nk tgk filemnya. Never mind, I will just wait it's film. Hee.


Ok. Novel yg kat aaaatas sekali tu berwajah baru, and novel yg dia atas ni pulak novel yg berwajah lama. Walau apa2pun mukanya, isinya tetap sama and tetap menarik. 

Sinopsis Manisnya Cinta

Apakah nilai sebuah cinta bagi seorang gadis berlesung pipit bernama Ifti Liyana? Sejak bertahun-tahun, sayangnya pada Fredo tidak pernah melimpah. Nalurinya sentiasa menidakkan, benarkah mereka bercinta? Akhirnya mereka kian jauh dan lelaki itu membawa haluan sendiri. Dia pasrah!

Namun, pandan pertamanya dengan Nazmi, memutikkan perasaan yang aneh. Lelaki itu yang sekejap ada dan sekejap hilang seperti menyeru-nyeru semangatnya. Dirinya ibarat mengejar bayang-bayang. Namun, keegoannya sering kali menepis kata hatinya. Tetapi bagaimana dengan rindu yang sarat ini? Berbolak-balik rasa hatinya. Antara keinginan untuk menyayangi dengan rasa pesimis terhadap kejujuran seorang lelaki. Dalam benci ada rindu dan dalam sayang dia jadi keliru, apakah Nazmi benar-benar setia pada yang satu?

Ah....sukarnya melafazkan kata maaf bila prasangka hampir meleburkan sebuah impian, Ifti Liyana akhirnya akur, cemburu buta dan berpura-pura bukanlah sifat terpuji. Dia mengakui Nazmi lelaki sejati yang diimpikan selama ini. 

Okey, gitulah sinopsisnya berdasarkan novelnya. Best kan? But, I'm more sure, kalau baca novelnya lbh best drpd filemnya kan. Tapi, kalau dh baca novel sure excited nk tgk filemnya kan? Hehe. Like me, after I read this novel, I became more excited to watch the film. 

Jom kita layan OST Manisnya Cinta di Cappadocia daripda Sixth Sense yg tersangat-sangat best. 


Lirik Lagu Manisnya Cinta - 6ixth Sense

Cintamu ini sudah meracuniku
Seakan telah mengalir dalam darahku
Dan memaksa malamku terus memikirkanmu
Masuk dalam mimpi-mimpiku

Tapi prasangka telah mengganggu fikiran
Mengatakan hatimu sudah termiliki
Membuat jantungku berdetak perlahan
Dan seakan waktu ini terhenti

Aku takut
Aku salah
Tapi cinta

Prasangka ku salah padamu
Ku salah tentangmu

Kaulah cinta
Semua cinta untukku

Tak ada semanis cintamu
Setulus hatimu
Hanya engkau
Hanya engkau




Friday, December 5, 2014

MY ADDITIONAL SUPPLEMENT SHAKLEE

Assalammualaikum w.b.t semua. Salam sejahtera juga, Harinie saya nk menulis entry berkaitan dgn suplemen yg saya ambil tiap2 hari. Tak lain dan tak bukan dari produk Shaklee la. Sebenarnya, produk ini aunty saya yg rekomen. Saya rasa setiap org perlukan makanan tambahan utk diri sendiri di samping mengamalkan gaya hidup yg sihat. Saya tahu vitamin perlu utk badan kita bagi mengekalkan kesihatan diri. Sebab itu jugak la saya mula mengamalkan vitamin dalam kehidupan seharian. Bagi seorang murid seperti saya, saya hanya mengambil beberapa suplemen yg tertentu, bukan semuanya, seperti, Energizing Soy Protein ( ESP ), Vit. B Complex, Vit. C Sustained dan Vit. E. Setiap suplemen yg saya ambil ini mempunyai manfaat yg tersendiri.

ENERGIZING SOY PROTEIN ( ESP )


Terdapat banyak kelebihan yang terdapat di dalam B Complex Shaklee.
Antaranya;
  1. Kekal Muda – Pengambilan Energizing Soy Protein Shaklee adalah kunci untuk mengekalkan kulit muda dan otot serta memastikan kita sentiasa bertenaga. 
  2. Hormon Berasaskan Tumbuhan Semulajadi – kacang soya adalah tumbuhan yang hanya kaya dalam isoflavon yang sama dengan fungsi hormon wanita. Ia membantu dalam mengurangkan paras kolesterol dan mencegah osteoporosis dan penyakit jantung. 
  3. Memulihkan Fungsi Prostat Lelaki - genistein dalam kacang soya telah membuktikan bahawa ia mempunyai keupayaan untuk menghalang pertumbuhan dan mencegah sel kanser daripada merebak. Ia memusnahkan radikal bebas dalam sel-sel kita sebelum radikal bebas bermutasi DNA sel-sel menjadi sel-sel kanser. Ia juga menjaga rahim dan ovari, kitaran haid dan prostat. 
  4. Kulit berseri dan anjal – Merangsang regenerasi kulit dan otot, memulihkan kedutan, sebagai anti-penuaan, mengembalikan keserian kulit dan kelembutan-lembutan otot, sekali gus mempercepatkan pemulihan luka danmenghilangkan  parut. 
  5. Pemberi tenaga segera – Membekalkan tenaga segera dan meningkatkan sistem imun, dengan itu ia memulihkan keletihan, migrain, insomnia dan tekanan gejala yang berkaitan seperti kemurungan, kebimbangan, ketakutan. 
  6. Memulihkan Pigmentasi – Melambatkan proses uban, rambut gugur, masalah keadaan rambut, pigmentasi, freckles. 
  7. Memperbaiki Memori – Menguatkan ingatan, kecergasan, keupayaan seksual, dan sebagainya.
VITAMIN B-COMPLEX



Terdapat banyak kelebihan yang terdapat di dalam B Complex Shaklee.
Antaranya;
  1. Menghasilkan tenaga dan berperanan dalam membantu kemampuan berfikir.
  2. Mengelakkan penyakit beri-beri.
  3. Merangsang pertumbuhan pada kanak-kanak.
  4. Diperlukan untuk kesihatan mata, kulit, kuku dan rambut.
  5. Penting untuk sirkulasi dan fungsi normal sistem saraf.
  6. Mencegah stress.
  7. Menguatkan antibodi tubuh.
  8. Amat penting untuk aktiviti sel genetik.
  9. Diperlukan dalam pembentukan protein asid amino.
  10. Diperlukan untuk memproses dan perbaikan sel-sel darah merah.
  11. Mencegah anemia.
  12. Menambah tenaga.  ( untuk dewasa )
  13. Mengurangkan stress. ( untuk dewasa )
  14. Melambatkan proses uban di rambut. ( untuk dewasa )
  15. Membantu meningkatkan konsentrasi ( untuk dewasa )
  16.  Merangsang pertumbuhan. ( untuk kanak-kanak )
  17. Meningkatkan kemampuan berfikir. ( untuk kanak-kanak )
  18. Memberikan tambahan tenaga. ( untuk kanak-kanak )
  19.  Amat diperlukan untuk pembentukan dan aktiviti sel genetik.( untuk ibu mengandung )
  20. Mencegah anemia (tekanan darah rendah). ( untuk ibu mengandung )
  21. Membekalkan asid folik yang sangat penting utk mengelakkan kecacatan janin                          ( untuk ibu mengandung )
SUSTAINED RELEASED VITAMIN C




VITAMIN E COMPLEX

 Terdapat banyak kelebihan yang terdapat di dalam Vitamin E Complex. Antaranya:

 Menjadikan anda tampak lebih muda, melindungi kulit daripada sinaran UV, kedutan dan jeragat  dengan membantutkan penuaan sel yang disebabkan oleh radikal bebas serta pencemaran alam  sekitar.
  • Melindungi paru-paru dari pencemaran udara. 
  • Meningkatkan imuniti tubuh badan dengan menguatkan kuasa sel-T untuk melawan penyakit.- Meningkatkan libido ( menghangatkan semula hubungan suami isteri) 
  • Anti oksidan. 
  • Membekalkan oksigen ke sel-sel badan. 
  • Melegakan kesakitan arthritis dan inflamasi sendi. 
  • Mengurangkan risiko kanser prostat bagi lelaki
  •  Mengurangkan risiko Alzheimer (nyanyuk). 
  • Mengurangkan risiko keguguran bagi wanita hamil. 
  • Menyelesaikan masalah kelesuan. 
  • Mengurangkan risiko parut yang besar. 
  • Merendahkan kadar kolesterol. 
  • Membantu mencegah kanser. 
  • Merendahkan risiko katarak. 
  • Sesuai utk semua golongan usia : remaja, ibu menyusu,semasa berpantang,suami isteri, warga emas
    Sebenarnya, selain drpd amalkan suplemen2 yg ditulis di atas, kdg2 saya bsikap budak2 dan amalkan juga Chewable Vitamin C. Saya jnis yg tak berapa suka nk telan, dan bila tgh study or nk mengurangkan mengantuk akibat ingin belajar dan menjalankan tanggungjawab sbgai seorg pelajar, saya juga suka mengambil Chewable Vitamin C. Saya juga ada mengajak dan memberi kawan2 saya utk makan bersama saya juga. Chewable Vitamin C ini disyorkan utk kanak2 sebenarnya dan fungsinya sama sahaja seperti Sustained Released Vitamin C cuma Chewable Vitamin C ini kurang menyengat sikit saja. 

    Produk2 yg saya kongsikan di atas itu sebenarnya tergolong dalam proses kecantikan. Alhamdulillah, sedikit sebanyak produk Shaklee ini membantu kulit dan wajah saya utk lbh sihat dan segar. So, setakat ini sahajalah kesempatan saya utk menulis. Alhamdulillah Allah masih berikan saya kesempatan utk menulis entry kali ini. In sha Allah saya akan berkongsi lebih lagi utk entry yg akan dtg. Nak layan movie hantu kejap. That's why a little bit rushing too. Moga berjumpa lagi. Assalammualaikum dan terima kasih kerana sudi membaca. Semoga Allah memberkati kalian semua.

    Monday, December 1, 2014

    DISEMBER DATANG LAGI :)


    Hello December :-)
    Semoga semuanya lebih baik dari sebelum ini. Magnet kebaikan magnet kebahagiaan dan magnet wang supaya dapat memberi manfaat kepada orang lain. Semoga semua doa dimakbulkan Allah swt. Amin.
    Akhirnya Disember datang bertamu.
    Satu bulan sebelum tahun yang baru.
    Terasa baru buka mata dari tidur dan masih tahun - tahun yang dulu.
    Masa berlalu cepat.
    Entah beberapa banyak perkara yang tak sempat dibuat.
    Entah berapa banyak perkara yang sudah terlewat.
    Satu - satu fasa berlalu dalam hidup.
    Harapnya Allah masih beri nafas untuk lalui beberapa fasa lagi dengan baik pada masa yang tepat.
    Dengan hati yang penuh cinta dan redha padaNya.
    Alhamdulillah untuk semua yang ada.



    Hello December, You’re the last one so be the best one.

    Friday, November 28, 2014

    Petua Apabila Tgh Sakit

    Assalammualaikum semua. Saya tertarik dgn kata2 ini sewaktu travel blog tadi. 
    Sekiranya kalau korang rasa down dengan sesuatu penyakit yang korang tanggung, please luangkan masa baca ni.

    Bila Allah "datangkan" sakit untuk kita...
    Malaikat akan tarik nikmat seri wajah,
    Malaikat akan tarik nikmat selera makan, 
    Malaikat akan tarik dosa-dosa kita...

    Tapi bila Allah kembalikan kesembuhan pada kita..
    Allah akan perintahkan Malaikat untuk pulangkan semua yang ia telah tarik tadi..
    kecuali dosa kita...Malaikat tidak akan pulangkan..
    MashaAllah punyalah Allah sayangkan kita..
    bukan semua orang DIA beri nikmat sakit ini..

    PANORAMA SEBAHAGIAN TEMPAT DI DUNIA

    Assalammualaikum semua. Jom kita cuci mata hari ini dgn tgk gambar2 pemandangan dunia nie. 









    Subhanallah, cantik kan pemandangan kat dalam gambar2 dia atas. 

    Thursday, November 27, 2014

    BERAKHIR RIWAYAT SEBAGAI BUDAK SEKOLAH MENENGAH


    Assalammualaikum w.b.t. Salam sejahtera semua. Dah lama kan tak bercoleteh dalam blog. Alhamdulillah dh selesai sudah menjalani peperiksaan SPM 2014. Boleh la kot nak selalu update blog kan? In sha Allah lepas ni saya akan post and share bahan2 utk SPM tahun dpn. Apa yg saya dpt selama ini semasa saya berada di sekolah menengah dlu saya akn share pada student2 yg lain pulak. Kalau yg boleh digunakan ambil dan download ja. Apa2 pertanyaan boleh bhbung dengan saya dlm facebook ye. 

    So, what would I do after exam? A lot of things that can give benefit to me actually, but I'm just busy blogging and chatting. Haha. Macam2 sebenarnya nk buat lpas exam ni. Yela, nk gantikan balik hari2 yg sebelum ini dgn exam je kn. So, why not lepas exam ni kita enjoy ke? Apa2pn stay tune with my blog after this for any info. Sekian.

    Wednesday, November 26, 2014

    KENAPA WANITA ITU DINIKAHI KERANA AGAMANYA?




    "Kenapa wanita itu dinikahi kerana agamanya ?
    Dalam suatu hadis Rasulullah sebut dinikahi wanita itu ada empat perkara .
    ✺ Kerana hartanya ,
    ✺ kerana keturunannya ,
    ✺ kerana kecantikannya , 
    ✺ kerana agamanya.

    Pilih wanita yang taat agamanya nescaya engkau akan beruntung dan bahagia . 
    - HR Sahih Bukhari Muslim -
    Kenapa Rasulullah menyarankan agar kamu utamakan yang taat akan agama ?

    Jawapannya , dalam psikologi Islam , isteri itu adalah tempat untuk kamu membiakkan benih-benih kehidupan dari anak-anak yang akan dilahirkan . Jika buruk sifat dan kelakuan ibunya , maka tidak mustahil begitu juga sifat dan kelakuan anak yang bakal dilahirkan . -
    Dan anak ini adalah warisan turun menurun yang akan menentukan keperibadian diri , keluarga serta seluruh keturunan sehingga datangnya kiamat . begitu sebaliknya .."
    Tq @khairuldin45 coz let me repost this 

    SYARIAH COMPLIANT FASHION VS NAFSU


    By @ellezada "Tidak salah mahu berfesyen dan bergaya, bebaslah menyesuaikan gaya asalkan sahaja PATUH SYARIAH  Q: APAKAH hukum wanita memakai rantai panjang dari dalam tudungnya sehingga menampakkan rantai & buah rantai yg dipakai dibawah tudung?
    A: HARAM ( untuk suami & mahram sahaja ) -Ustaz Kazim Elias

    Perkara ini terlalu dipandang remeh dengan pelbagai alasan dan hujah. Benar, bebas untuk kita meluahkan kreativiti dalam bergaya namun perkara ini juga ada batas dan garis panduannya.
    Team Elle Zada amat menitikberatkan garis panduan syariah dalam setiap rekaan yang kami ketengahkan. Biar LABUH, biar LONGGAR dan INDAH. Meskipun dilihat seperti menongkah arus mainstream fashion, tetapi kami yakin dengan melakukan PERKARA YANG BETUL pasti ada barakahnya.  SHARE untuk kita ingat-mengingati dan sebarkan kepada yang belum tahu. InsyaAllah sama-sama kita berusaha memartabatkan fesyen patuh syariah yang indah ! 

    Lots of Love,
    Team ELLE ZADA
    www.ellezada.com

    #ellezada #ellezadaangels #ellezadaboutique" via @PhotoRepost_app


    Thursday, June 12, 2014

    RAMADHAN - LET THIS MONTH HEAL YOU :)

    Let go of the old, take hold of the new and prepare for  to make it your best Ramadan yet!This is a month to rejuvenate your soul, cleanse and purify it; seek His abundant Mercy. So make use of it, to the fullest. Better yourself. For Him. For yourself.



    AGE!!!

    Daisypath Vacation tickers