Sunday, April 19, 2015

LIFE AS AN UTP STUDENT

Assalammualaikum semua. Hai. Sorry dah lama tak update sebab tersangatlah busy bila dh jadi student balik ni kan. Alhamdulillah, dah sebulan saya jadi pelajar asasi ICT di UTP. Ramai yg dah pm saya tanyakan ttg educamp tu n life kt utp ni.

To be honest, life kt UTP ni sama je mcm U lain. UTP is the best private university in Malaysia. I only can describe this and you guys should think what is the meaning for that.

Kalau tanya pasal kelebihan dkt UTP ni, wow... sangat banyak. Saya student asasi ICT akan tamat akhir bulan 2 tahun depan and masuk balik bulan 5 utk sambung ijazah. Actually sekarang yang ambil asasi ni dipanggil sarjana muda tpi kami bermula dgn asasi selama setahun dulu. Then, another advantage is, lifetime kami kt sini selama 4-5 tahun. In average, umur 23 tahun, kami dh tamat belajar. Muda kan? Kalau yg student engineering akan belajar 4 tahun and kalau macam saya, student teknologi 3 tahun setengah je.

Ok, ada persoalan, lepas habis asasi kena mohon lagi tak utk degree? Jawapannya, tak. Bila kita dh masuk n jadi pelajar asasi UTP, korang dh ada seat utk degree nnt. So, tak perlu nk isi semula, terus sambung belajar bulan 5 tahun dpn utk undergraduate pula.

Another advantage is dkt sini korang kena adapt n pandai coomunicate dgn international student. Macam aku, group tutorial English sekali dgn student international dari Mozambique. So, kami kat sini dididik utk bekerja bkn dgn Malaysian only but with the people from different country. So nanti bila korang dh kerja, korang boleh cooperate dgn macam2 jenis orang. That's why in UTP, the main language is English because it would be more easier for you to communicate and work later. Kalau korang tak pandai dlm bhasa Inggeris, it's okay for you sebab we can learn here.
















In addition, when you are in 3rd year masa buat degree nnt, korang ada internship.Internship is a job taken by a student in order to learn a profession or trade. Ini maknanya korang buat amali /  latihan sambil belajar dgn mana2 company yg korang akan bekerja nanti. As long as your grade is good and great, it's not impossible for you to get a job after you finish your degree later. Yes, masa tahun ketiga korang dh bekerja dgn mana2 company selama beberapa bulan . Tak kira la internship in Malaysia or overseas. Kalau pointer korang 3.5 above, korang dpt biasiswa, bleh je dpt sponsor and fly to overseas terus. Betul la orang cakap, kt sni senang dpt kerja, but as long as your grade great not only good. Tapi bukan bermaksud kerja dgn petronas je tau, mana2 company lain pun boleh mengikut course yg korang ambil tu.

Actually ada byk kelebihan, tapi saya nk kongsi yg tu je. Kalau nk tau lebih lagi, kenalah study sini dlu n try to grab as more as opportunities here. Tak rugi pun kalau korang study sini, dan pada yg dpt tawaran utk educamp tu, korang kena grab peluang tu  and jangan lepaskan. Korang dh isi online and dpt tawaran utk educamp tu pergi je kt sini and ambil peluang rasa interview tu mcm mana. Tapi jangan salah anggap pula, educamp ni ada beberapa ujian yg prlu korang lulus utk jdi student UTP. Bukan dpt tawaran educamp ni maksudnya korang dh dapat jdi student sini. Jangan slh anggap yg tu ye. First thing korang akan nampak bila tgh educamp ni library dia. Yes, library kt UTP ni yg paling superb di Malaysia. Universiti yg lain pun kalah okay. Haha.

Good luck to those yg dpt utk educamp ni nnt, Don't worry, interview ok je. Nk tahu mcmna interview, cari post lama sya psl educamp tu.

I'll end this here. Tq for reading and good night you guys. Assalammualaikum.

1 comment:

  1. asssalam akak, syarat minima untuk apply foundation utp brape ye??

    ReplyDelete

AGE!!!

Daisypath Vacation tickers